Va propunem, pe scurt, expunerea unor aspecte mai putin cunoscute ale farmacologiei columbofile si anume posibilele reactii adverse ale principalelor medicamente de sinteza administrate la porumbei.
Cunoasterea acestor detalii, vor ajuta columbofilii sa administreze corect medicamentele si sa evite pe cat posibil, eventualele efecte negative asupra sanatatii porumbeilor.
ANTIPARAZITARE INTERNE
In perioada naparlirii, ouatului si cresterii puilor (perioada de formare a penajului), evitati utilizarea antiparazitarelor cu substante active, pe baza de derivatii de benzimidazoli, deoarece uneori pot cauza anormalitati ale penelor, reducerea ouatului si a procentului de ecloziune:
ALBENDAZOL (Valbazen, Vermizol, Vermitan, Pastazol, Rombendazol super). FENBENDAZOL (Ascapilla, Panacur, SH-Fenbendazol) OXIBENDAZOL (Oxihelmint) THIABENDAZOL (Terahelmint, Thibendazol) FLUBENDAZOL (Singal, Rombendazol F, Flubenol, Solubenol) OXFENDAZOL (Synanthic) MEBENDAZOL (Telmin, Vermox, Mebenvet) FEBANTEL (Rintal,Avicas) Derivatii de benzimidazoli, pot fi folositi, cu succes in celelalte perioade ale anului. Avantajul lor spre deosebire de alte antiparazitare (levamisol, ivermectine, praziquantel) este ca pot combate atit nematodele (limbrici, capilaria, etc.) cit si cestodele (teniile, panglica).
LEVAMISOLUL (Stozzon, Dehelman, Belgawormac, Decaris,C.C.Ver s.a) si TETRAMISOLUL combat doar nematodele (limbrici, capillaria), iar daca sunt administrate simultan cu hrana, pot provoca voma, de accea pe perioada tratamentului ( cand levamisolul este administrat in apa sau individual se suspenda administrarea boabelor 12-24 ore inainte de utilizare si inca 6 ore dupa utilizare). Levamisolul (in doza antihelmintica redusa la un sfert) are si efect imunomodular.
Puteti folosi pe toata perioada anului ca antihelminic, fara reactii adverse, produsul TOTAL (contine pirantel pamoat si praziquantel, care actioneaza atat asupra nematodelor cat si asupra cestodelor).
Produsul ROMBENDAZOL SUPER (contine albendazol si avermectina) are avantajul ca combate nematodele, cestodele dar si parazitii externi. Datorita albendazolului, nu se recomanda in perioada de naparlire, ouat si crestere a puilor.
ANTIPARAZITARE EXTERNE
Urmatoarele antiparazitare externe sunt foarte toxice pentru porumbei(pasari in general):
Se pot utiliza piretrinele naturale sau sintetice (Cypermetrin, Permetrin-Romparasect), Azametifos, Ivermectin (Endectocid, Rombendazol Forte), Abamectin, Moxidectin, extractele naturale din plante si dioxidul de siliciu.
ANTIBIOTICELE
La administrarea:
TETRACICLINELOR (oxitetraciclina, clortetraciclina, tetraciclina, doxiciclina) se va avea in vederea evitarea administrarii concomitente de produse pe baza de calciu (grit, carbonat de calciu), magneziu, fier si zinc (adapatori de tabla), deoarece ionii de calciu, magneziu, fier si zinc, interfera negativ absorbtia din intestin a tetraciclinelor, rezultand o subdozare terapeutica a acestora in organism (se prefera adapatorile de plastic). Doza terapeutica a doxiciclinei este de 75mg/porumbel / zi, cand se administreaza grit (calciu), fata de 12mg / zi, cand nu se administreaza minerale,deci de circa 6,25 ori mai mare decit normalul.
La administrarea prelungita a tetraciclinelor exista riscul aparitiei candidozei digestive.
La administrarea in apa dura sau la expunerea prelungita la soare, apa medicamentata devine maro/roz fapt reduce eficacitatea.
Administrarea simultana de VITAMINA C si tetracicline (oxitetraciclina, doxiciclina) creste rata de absorbtie intestinala a tetraciclinelor de 3-4 ori,recomandindu-se administrarea simultana.
Doxiciclina spre deosebire de alte tetracicline., este mai putin toxica.
AMINOGLICOZIDELE (Gentamicina, Kanamicina, Neomicina, Streptomicina, Spectinomicina, Amikacina, Apramicina, Framicetina) si Polimixinele (Colistin) si unele cefalosporine (Ceftiofur) nu se pot absorbi de la nivelul tubului digestiv, decat in proportii foarte mici (1-5%) ceea ce le face utile doar in cazul infectiilor locale, enterice (enterite cu E.coli, Salmonella, etc).
In cazul infectiilor septicemice, pentru a avea efect antimicrobian, ele trebuie injectate doar cu anumite precautii (la porumbei, streptomicina si colistinul injectate , provoaca aparitia blocului neuromuscular cu ataxii, paralizii si chiar moarte), iar Gentamicina injectata este nefrotoxica.
SULFAMIDELE (sulfadiazina, sulfadimidina-B.S, sulfametazina, sulfadimetoxina-Coccilyse, sulfametoxypiridazina, sulfaquinoxaleina-Coccistop, Sulfacoccirom si sulfamidele potentate cu timetoprim/ormetoprim – Biseptol, Cosumix, TSO, etc).
Sunt considerate substante cu toxicitate redusa, cu actiune bacteriostatica si anticoccidiena. La pasari (porumbel) pot apare urmatoarele inconveniente:
pot provoca greata ( nu se recomanda administrarea cu 3 zile inainte de imbarcare) risc de refuz alimentar distrug flora comensala din intestine formarea de precipitate in apa de baut. diateza hemoragica in caz de supradozaj (sulfamidele au o pronuntata activitate hipocoagulanta si pot provoca hemoragii masive) si risc de nefrotoxicitate. risc de sterilitate prin afectarea aparatului reproductor (atrofie testiculara/ovariana) datorita inhibarii anhidrazei carbonice, sulfamidele impiedica incrustarea cojii oului cu carbonat de calciu (aparitia de oua cu coaja moale). eclozionabilitate redusa nevrita periferica pentru a avea cu adevarat un efect anticoccidien, tratamentul trebuie sa dureze peste 7-10 zile. Pentru a evita aceste posibile neajunsuri, columbofilii trebuie sa respecte cu scrupulozitate dozele exacte indicate de producator: nu se depasesc 3 zile de tratament consecutiv cu sulfamide, iar vara in zilele caniculare nu se administreaza sulfamide (in special sulfaquinoxaleina) dupa miezul zilei.
In cazul terapiei anticoccidiene se poate utiliza ca alternativa TOLTRAZURIL sau AMPROLIUM, produs care nu are reactiile adverse ale sulfamidelor. Fiind un antagonist al tiaminei (Vitamina B1) in timpul tratamentelor cu Amprolium evitati administrarea de B Complex timp de 5 zile si inaintea zborurilor (cu minim 2-3 zile)
Se absorb din intestin in proportie redusa (5-10%) avand de obicei, doar o actiune locala dar cand mucoasa intestinala e lezata se pot absorbi in proportii mari, provocand intoxicatii (abatere, diaree, crize convulsive, insuficienta renala, chiar sterilitate). Au fost raportate cazuri mortale la tineret.
Se vor respecta cu strictete dozele prescrise de producator si se va evita administrarea prelungita.
QUINOLONELE moderne (Enrofloxacin, Ciprofloxacin, Pefloxacin, Norfloxacin, Difloxacin) daca sunt administrate in cursul sezonului de zbor, mai mult de 3 zile, poate exista riscul aparitiei infectiei cu Candida. Se va evita utilizarea lor in timpul ouatului si cresterii puilor, deoarece poate apare moarte embrionara si posibile anormalitati ale cartilajului articulatiilor la pui.. La Enrofloxacin(enrofloxarom) 10%, buvabil, doza actuala recomandata este de 2ml / litru apa / zi, 3 zile, sau individual 3 picaturi / pasare / 12 ore.
Derivatii nitroimidazolici
- DIMETRIDAZOL-Emtryl, Chevi-col,Alazol,CCP)
METRONIDAZOL – Flagelstop, Columboviofort, Flagyl RONIDAZOL – Ridsol-S, Turbosole, Tricho-Plus, Ronivet CARNIDAZOL – Spartrix Sunt utilizati in tratamentul trichomonozei, hexamitiazei si a infectiilor cu germeni anaerobi (clostridium).
Se va evita utilizarea Dimetridazolului in perioada de reproductie deoarece scade fertiliatea masculilor (fenomen care nu se intalneste la folosirea metronidazolului). Supradoza de dimetridazol duce la incoordonare chiar moarte (vara in special cand porumbeii beau mai multa apa medicamentata decat doza curativa). Pentru o buna si corecta dizolvare a derivatiilor de imidazol (in special metronidazol) si datorita faptului ca in Romania, apa potabila e preponderent dura, se recomanda adaugarea suplimentara de Vitamina C 99% (1g / 2 litri apa) sau otet de mere (5-10ml / litru apa) simultan.
Daca totusi apa este foarte dura, se incalzste initial o mica cantitate de apa (300-500ml) la 45-50C. Se adauga 1g Vitamina C si apoi Metronidazolul, se amesteca si apoi se complecteaza cu apa pana la cantitatea necesara zilnic.
Metronidazolul are o larga marja de siguranta putand fi utilizat in timpul cresterii, naparlirii si al sezonului de zbor. Se poate administra cu precautie simultan cu AMPROLIUM.
VITAMINELE
Din punct de vedere al nocivitatii lor exista vitamine care chiar in doze mari sunt inofensive pentru porumbei (Vitaminele B1 si C). Vitaminele care se pot cumula si da fenomene de hipervitaminoza sunt vitaminele A,D si E la administrarea indelungata si in doze mari. Exista si vitamine care pot genera (si accelera) fenomene patologice cum ar fi cresterea tumorala (Vitaminel B12 si acidul folic) sau tromboza vasculara (Vitamina K). La administrarea in exces a Vitaminei D pot apare calcifieri vasculare in rinichi, testicul, ovare, pulmoni, etc. Vitamina E administrata timp indelungat si in exces poate duce la involutia ovarului si la oligo sau anizospermie la porumbei.
CONCLUZII
- Administrati intotdeauna dozele corecte indicate de producator. - Nu mariti sau micsorati dozele de medicamente dupa bunul plac al fiecaruia. Unele medicamente sunt foarte toxice pentru porumbei cand se depaseste pragul terapeutic. Micsorarea dozelor (in special la antibiotice) duce la aparitia de tulpini microbiene foarte rezistente ulterior la acelasi antibiotic administrat anterior cu succes. - Cand administrati medicamentele in apa de baut, de preferat, dozele vor fi ajustate dependent de volumul de apa consumat de poumbei. - Dozele recomandate de producatori sunt pentru apa administrata la temperatura externa de 18-20C. Utilizati mai putina apa cand temperaturile sunt scazute si respectiv mai multa apa cand temperaturile sunt ridicate. - Daca medicamentele sunt acceptate mai greu de porumbei in apa de baut, le puteti administra pe boabe, amestecandu-le in prealabil cu kefir, apa sau ulei, eventual si cu putin zahar vanilat, in care caz medicamentele vor adera foarte bine la suprafetele boabelor crescand asfel si palatabilitatea acestora. - Evitati utilizarea antibioticelor “preventiv”. Antibioticele NU PREVIN NIMIC. Ele doar trateaza infectiile reale. - Utilizarea antibioticelor ar trebui facuta doar dupa efectuarea unei antibiograme (pe principiul “punct ochit-punct lovit”) - Dupa vaccinare, nu administrati tetracicline, tylosin sau gentamicina, deoarece sunt imunosupresoare. Se poate utiliza eritromicina (Eritrom), deoarece are un efect imunostimulator, eventual asociat cu Vitamina C si E, chiar si levamisol (in doza antihelmintica redusa la un sfert). - Dupa efectuarea unui tratament cu antibiotice de orice fel, administrati probiotice (ex.Kefir), Vitamina B Complex si Tondigest, pentru refacerea florei intestinale si stimularea apetitului. - Administrati hrana (boabe) de buna calitate si pe cat posibil necontaminata cu micotoxine (produse de mucegaiuri). Micotoxinele sunt substante foarte toxice care au efect extraordinar de negativ asupra sanatatii si formei sportive (produc ciroze hepatice, “ficat gras”, nefrite, etc.).
Vitamina C se va administra obligatoriu inainte si dupa zbor, in zilele caniculare, in timpul transporturilor, expozitiilor si in special in convalescenta. Dupa orice tratament cu substante de sinteza chimica sau de hrana (boabe) posibil contaminate cu fungi (mucegaiuri), administrati hepatoprotectoare de buna calitate (ex. BEDGEN, HEPATOPROTECT, NEOMERIOL etc). “Ficat sanatos = performanta sportiva”.
Albumul selectat nu contine nici o poza.
Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj
Către: ady91
Mesaj:
ady91
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.